HOME ABOUT ME TUTORIALS FREEBIES LINKIES INSTAGRAM

Tutorial : Google Web Fonts

Assalamualaikum. *This tutorial for Template Designer Only

1. Klik LINK INI.
2. Lihat gambar dibawah :
KLIK THIS IMAGE FOR XXXL SIZE

3. Lepas dah klik Quick-use dia akan keluar satu web lagi, so korang scroll sampai jumpa macam ini :

KLIK THIS IMAGE FOR XXXL SIZE

4. Lepas korang copy code tadi, korang pergi ke Edit HTML dan tekan F3 untuk cari kod ini : <head>
5. Pastekan kod yang korang copy tadi di bawah <head>

Contoh :
<head>
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Press+Start+2P' rel='stylesheet' type='text/css'></link>
Information :
  • Warna Merah tu jangan lupa tambah lepas paste kod yang korang copy tadi.
6. Korang boleh tukar font title post, sidebar serta entry dengan nama font yang korang pilih tadi.

Contoh :
body {
background: #2e2e2e;
font-family: 'Press Start 2P', cursive;
font-size:11px;
color:#000;
letter-spacing: 1px;
}
Information :
  • Warna Merah, kod nama font korang seakan-akan macam tu.
  • Ini untuk entry. 
#Actually, nisa tak berapa pandai sangat nak buat tutorial untuk Template Designer sebab dah 7/8 bulan nisa pakai Classic Template.
Template By NisaaRazie