HOME ABOUT ME TUTORIALS FREEBIES LINKIES INSTAGRAM

Tutorial : Letak follower a.k.a dapatkan kod follower versi baru

Assalamualaikum.

Itu namanya Follower Box kowd \Ahh, apa-apa ja la/

Okay, sebelum ni nisa ada buat tuto tentang ni. Btw, ini link tuto ; http://nysnyesa.blogspot.com/2012/01/tutorial-letak-follower-aka-dapatkan.html . So, dekat situ ada orang komen kenapa tak jadi ekk? Actually, nisa baru tahu yang google tarik balik keistimewaan tu \Cehh! Ayat merapu/ Dah la, jom kita tengok tuto yang agak susah korang kena buat :p

1. Log In blogger.com > Dashboard > Template
2. Ikut gambar di bawah ini :3

Klik Image for XXXL size

Klik Image for XXXL size

Information :
  • Korang jangan risau tentang koding blogskins korang tu, dia takkan hilang. Percayalah :)
  • If korang was-was korang save dulu koding blogskins korang tu.
Klik Image for XXXL size

Klik Image for XXXL size

3. Lepas dah add a gadget apa semua tu, klik save and then korang klik view blog.
4. Dah sampai dekat blog korang? Huduh bukan? Blog nisa lagi huduh :3 So, dekat situ korang ikut gambar bawah ni :

Klik Image for XXXL size

Klik Image for XXXL size

Klik Image for XXXL size

Information :
  • Dah jumpa? Copy kod tu dan pastikan ia macam ni ;
<script type="text/javascript">
    var skin = {};
    skin['FACE_SIZE'] = '32';
    skin['HEIGHT'] = "260";
    skin['TITLE'] = "Followers";
    skin['BORDER_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#222222";
    skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
    skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
    skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#222222";
    skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
    skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#999999";
    skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#000000";
    skin['FONT_FACE'] = "normal normal 12px Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif";
    google.friendconnect.container.setParentUrl("/");
    google.friendconnect.container["renderMembersGadget"](
    {id: "div-hl2mwthbnaqe",
     height: 260,
     site: "11125793471860610399",
     locale: 'en' },
     skin);
  </script>
\Walaupun tak serupa sebab id kita berlainan/ :p

Information :
  • Warna Merah tu korang padam.
  • Warna hijau tu ada tambahan koding dekat atasnya.
  • Warna biru kena copy untuk kod seterusnya.
5. Pastekan kod di bawah ini di atas kod <script type="text/javascript">
<!-- Include the Google Friend Connect javascript library. -->
<script type="text/javascript" src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js"></script>
<!-- Define the div tag where the gadget will be inserted. -->
<div id="div-PASTEKAN KOD WARNA BIRU TADI" style="width:240px;"></div>
<!-- Render the gadget into a div. -->
6. Pastekan kod di bawah ini di atas kod {id: "div-hl2mwthbnaqe",
    skin['NUMBER_ROWS'] = '2';
    google.friendconnect.container.setParentUrl('/' /* location of rpc_relay.html and canvas.html */);
    google.friendconnect.container.renderMembersGadget(
7. Pastikan kod korang jadi macam ni :
<!-- Include the Google Friend Connect javascript library. -->
<script type="text/javascript" src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js"></script>
<!-- Define the div tag where the gadget will be inserted. -->
<div id="div-hl2mwthbnaqe" style="width:240px;"></div>
<!-- Render the gadget into a div. -->
<script type="text/javascript">
    var skin = {};
    skin['BORDER_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#222222";
    skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
    skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
    skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#222222";
    skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
    skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#999999";
    skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#000000";
    skin['NUMBER_ROWS'] = '2';
    google.friendconnect.container.setParentUrl('/' /* location of rpc_relay.html and canvas.html */);
    google.friendconnect.container.renderMembersGadget(
    {id: "div-hl2mwthbnaqe",
     site: "11125793471860610399"},
     skin);
  </script>
\Walaupun tak serupa sebab id kita berlainan/ :p

8. Lepastu korang boleh preview dan save. Btw, jang lupa REVERTkan balik ke classic template.
Awak faham tak apa yang saya ajar hari ini? Kalau tak faham tolong beritahu, takpala nisa dah mengantuk. Okay bye awak :>
*JANGAN KETINGGALAN MENYERTAI CONTEST DAN GIVEAWAY DI BAWAH
CONTEST HOT!!

4 comments:

primadonna said...

kita buat tak jadi laa .

♥ Anis said...

still tak jadi la Nisa :(

! ♪ ♫ ♩ ♬✿ Siti Nadirah ✿ ! ♪ ♫ ♩ ♬ said...

wah jd lah .. tqvm ..
btw done follow u .. :)

http://nurnadirah-mystory.blogspot.com/

Fifiey Nabila said...

Alah , tak jadi lha :( . Cmne ni ? Dah buat seperti yang di suruh . Tapi still tak jadi . Tolong please . Saya amat memerlukannya untuk blog skolah saya , cikgu suruh letak .

Template By NisaaRazie