HOME ABOUT ME TUTORIALS FREEBIES LINKIES INSTAGRAM

Tutorial : Create Own Cursor with Photoscape

Assalamualaikum.


Hai boyaprend dan gilaprend, haha btw hari ni nisa nak buat satu tuto. So let's start.
  • Sebelum korang nak buat cursor sendiri korang kena ada photoscape dan satu image transparent seperti di bawah.
Kalau rasa malas nak create transparent image, korang save ja gambar ni. Okay :>
  • Kalau yang tak ada photoscape lagi boleh download dekat sini ; http://www.photoscape.org/ps/main/download.php.
  • Lepas tu korang buka photoscape. Ohh, sebelum nisa lupa korang kena ada satu cursor contohnya dari freebies orang tapi korang jangan risau lepas nisa ajar buat tuto ni nisa akan sertakan dengan freebies cursor sekali.
  • Step 1 & Step 2:  Pilih gambar transparent. Kemudian klik object dan klik Photo untuk ambil cursor pilihan korang.
  • Step3 & Step 4: Klik Zoom In supaya korang senang nak edit dan Ubah kedudukan curosr korang ke tepi bagi tujuan untuk menyenagkan korang nak edit nanti.
  • Step 5 & Step 6: Klik Text dan pastikan size font korang 10 sahaja.
  • Step 7, Step 8 & Step 9: Klik Crop. Kemudian cropkan cursor ciptaan korang dan klik crop yang atas save cropped area.
  • Step 10: Akhir sekali korang klik save.
  • Kalau font korang terlalu kecil korang editlah bagi nampak sikit. Jangan bagi font besar dari cursor. Okay? :>
Yang ni ciptaan nisa sendiri.
FREEBIES ;
Klik ja cursor dekat atas ni dan terus save image di atas ini.
Tak faham apa yang nisa ajar boleh tanya dekat facebook, fanpage, email #nisasayakinie@gmail.com atau twitter. Thank you.

1 comment:

Nurrul said...

nice sharing...
Nurrul dah try buat ! :D
Thanks you..

Template By NisaaRazie